Verantwoorde bedden

Verantwoorde bedden op basis van verantwoorde ligduur kunnen enkel en alleen worden gegenereerd op basis van effectieve verblijven in het ziekenhuis. Indien een ziekenhuis minder opnames genereert, kunnen er ook minder ligdagen worden verantwoord. In België wordt tot nog toe de verblijfsduur als een proxy voor de klinische zorgzwaarte gebruikt (geeft de verantwoorde activiteit en verantwoorde bedden).

De verantwoorde activiteit van een ziekenhuis wordt berekend op basis van het aantal opnames in een ziekenhuis, gewogen volgens de nationale gemiddelde verblijfsduur (NGL) per pathologiegroep (All Patient Refined Diagnosis Related Group, APR-DRG). Bij de berekening wordt steeds rekening gehouden met de ernstgraad (SOI) van de patiënt binnen een APR-DRG (Severity of Illness, SOI). Als de gemiddelde verblijfsduur voor een bepaalde patiëntengroep (APR-DRG en SOI) in het ziekenhuis korter is dan het nationale gemiddelde, is dat voordelig voor het ziekenhuis (want het ziekenhuis wordt gefinancierd voor méér verpleegdagen dan het gerealiseerd heeft). Als de gemiddelde verblijfsduur voor een patiëntengroep langer is dan het nationale gemiddelde (NGL), is dat nadelig (het systeem maakt gebruik van ranges met een normale ligduur, en drie types outliers). Het totaal aantal verantwoorde ligdagen van het ziekenhuis wordt gedeeld door een normatieve bezettingsgraad, vermenigvuldigd met 365 om het aantal verantwoorde bedden (VAB) van het ziekenhuis te bekomen. De normatieve bezettingsgraden zijn bijvoorbeeld voor de E- en M-bedindexen 70%, voor de CD bedindexen 80%, voor de G bedindexen 90%, voor de NI bedindexen 75% (vb. Koninklijk Besluit van 10 september 2020 gepubliceerd op 17 september 2020).

De verantwoorde activiteit wordt bepaald op basis van de verplichte registratie van de Minimale Ziekenhuisgegevens (MZG), die werden geregeld in het Koninklijk Besluit (KB) van 27 april 2007 (Belgisch Staatsblad van 10 juli 2007).
De primaire doelstelling van de registratie van de MZG is de ondersteuning van het nationale gezondheidsbeleid, voor wat betreft:

Het belang van kwaliteitsvolle MZG data voor de bepaling van het beleid mag dan ook niet worden onderschat. Kwaliteitsvolle gegevens zouden ook ook door de ziekenhuizen zelf kunnen worden aangewend om het eigen klinisch beleid te ondersteunen. De overheid voorziet hiervoor in een terugkoppeling van algemene en individuele feedbackrapporten aan de zorginstellingen.

Voordelen en nadelen van een prospectieve financiering van ziekenhuizen op basis van APR-DRG's

De prospectieve financiering van ziekenhuizen op basis van APR-DRG's (All Patient Refined Diagnosis Related Groups) heeft zowel voordelen als nadelen. Hieronder een overzicht:
Voordelen:

Nadelen:

Conclusie:
De prospectieve financiering op basis van APR-DRG's biedt voordelen op het gebied van kostenbeheersing en efficiëntie, maar er zijn ook risico's zoals onderbehandeling, beperkte flexibiliteit en het risico van snelle ontslagen, wat de kwaliteit van zorg zou kunnen beïnvloeden. Het succes hangt af van een goede afstemming en aanpassingen aan het systeem om deze nadelen te beperken.

Externaliseren van de negatieve gevolgen van prospectieve financiering op basis van APR-DRG's

Externaliseren van de negatieve gevolgen verwijst naar het proces waarbij de nadelige effecten van een bepaald gedrag of beleid niet binnen de betrokken organisatie of groep worden gedragen, maar in plaats daarvan worden doorgegeven of afgewenteld naar een externe partij, zoals de maatschappij, andere organisaties of individuen. In de context van de zorgsector, zoals bij ziekenhuizen die prospectief gefinancierd worden op basis van APR-DRG's, betekent dit dat de negatieve gevolgen van bijvoorbeeld kostenbesparingen of versnelde ontslagen mogelijk niet door het ziekenhuis zelf worden gedragen, maar door anderen buiten het ziekenhuis.
Voorbeelden van externaliseren in de zorgsector:

Conclusie:
Het externaliseren van negatieve gevolgen houdt in dat een organisatie (zoals een ziekenhuis) de kosten of nadelen van bepaalde beslissingen of gedragingen niet zelf draagt, maar dat deze lasten worden afgewenteld naar andere partijen buiten de organisatie, zoals de patiënt, andere zorginstellingen of de samenleving als geheel.

Kamikaze-codering of de valstrik van over- en ondercoderen

De verantwoorde bedden uit type A (acute diensten) met de kenletters CD, E, G, M, NI en HJR zijn van groot belang voor de ziekenhuisfinanciering in België. Ze bepalen mee de hoogte van de financiering via het Budget Financiële Middelen (BFM) van acute ziekenhuizen. Dit betekent dat de strategische planning van ziekenhuisbedden, op basis van verantwoorde ligduur, direct impact heeft op de financiële gezondheid en de zorgcapaciteit van ziekenhuizen.

Een vereenvoudigde bespreking van de valstrik van over- en ondercoderen. Over- en ondercoderen vertekenen het beeld van de activiteiten en zorgprofielen (zorgzwaarte) van de Belgische ziekenhuizen (Type A, kenletters CD, E, G, M, NI en HJR).

De verantwoorde ligduur wordt telkens opnieuw berekend op basis van de werkelijke ligduur. In jaar x was de verantwoorde ligduur bijvoorbeeld vijf dagen voor APR-DRG xyz bij een SOI van y. De gemiddelde werkelijke ligduur in jaar x was echter vier dagen. Dan wordt de nieuwe verantwoorde ligduur in het volgende jaar (x+1) vier dagen voor APR-DRG xyz bij een SOI van y. Om een en ander geleidelijk te laten verlopen, wordt gewerkt met een voortschrijdend gemiddelde over een periode van drie jaar. De vooruitgang van de geneeskunde zorgt op die manier voor een geleidelijke afbouw van ziekenhuisbedden en een snellere turnover van het gebruik van ziekenhuisbedden (intensivering van de ziekenhuiszorg). Het is een zelfsturend systeem dat werkt zolang de klinische situatie correct wordt weergegeven in het medisch dossier en de medische codering. Over- en ondercoderen verstoort echter het systeem (upcoding versus downcoding).

Door te overcoderen, dit wil zeggen een verblijf ten onrechte binnen een bepaalde APR-DRG in een hogere SOI te brengen, zal voor deze zwaardere categorie patiënten de nationaal gemiddelde verblijfsduur voor een volgende periode onterecht worden ingekort (systeem van voortschrijdend gemiddelde). Overcoderen gebeurt bijvoorbeeld door onterecht comorbiditeiten te coderen die geen klinisch belang hadden tijdens een verblijf (spelen met normale range en outliers). Hierdoor krijgt het medisch en verpleegkundig korps in de toekomst onvoldoende tijd en middelen om zwaardere pathologie adequaat te behandelen (bvb. binnen een APR-DRG onterecht van SOI 2 naar 3 brengen of naar een zwaardere APR-DRG brengen met bij gelijkblijvende SOI een langere verantwoorde ligduur).

Door te ondercoderen, dit wil zeggen een verblijf ten onrechte binnen een bepaalde APR-DRG in een lagere SOI te brengen, zal voor deze lichtere categorie patiënten de nationaal gemiddelde verblijfsduur voor een volgende periode onterecht worden verlengd. Ondercoderen gebeurt door onterecht comorbiditeiten niet te coderen die klinisch van belang waren tijdens een verblijf (spelen met normale range en outliers). Hierdoor vertekent het klinisch beeld van de pathologie die in een ziekenhuis wordt behandeld (en nationaal).

Aangezien over- en ondercoderen gebeurt binnen een gesloten nationaal budget, gebeurt er een onterechte verschuiving van middelen tussen ziekenhuizen binnen het Budget Financiële Middelen (BFM) (zero-sum game). Er ontstaan daarenboven inconsistenties tussen de verschillende medische data (MDC, APR-DRG, SOI, ROM, ICD-10-CM, ICD-10-PCS, nomenclatuur, medicatie, kankerregistratie, ...), waardoor een gefundeerd zorgbeleid wordt bemoeilijkt. De cijfers worden waardeloos voor het voeren van een gefundeerd data gedreven zorgbeleid, zowel strategisch, tactisch als operationeel (GIGO, Garbage In, Garbage Out of ook RIRO, Rubbish In, Rubbish Out). Dit heeft een negatieve impact op het strategisch, tactisch en operationeel beleid, zowel nationaal, regionaal als voor de individuele ziekenhuizen ("once data are manipulated to get the desired results, their validity goes out the window").

Kortzichtige financiële optimalisatie leidt tot klinische deterioratie, met negatieve gevolgen voor zowel de zorgverleners op de werkvloer (burn-out, ziekteverzuim) als voor patiënten. Een zorgproces collabeert wanneer de tijd om het project te volbrengen onder de limiet valt die procesmatig vereist is om tot een goed resultaat te komen (project management triangle, triple constraint). Deze grens "onderschrijden" manifesteert zich onder andere in het niet bereiken van de vereiste zorgdoelen. Dit is niet hetzelfde als het niet bereiken van zorgdoelen door ineffectieve en inefficiënte zorgprocessen en een falend kwaliteitsbeleid.

Een correcte medische codering is een gedeelde verantwoordelijkheid van zorgverleners en medisch codeurs. De zorgverlener (arts, ...) is verantwoordelijk voor een correcte medische dossiervoering die de klinische realiteit weerspiegelt volgens de geldende wettelijke en klinische vereisten. De medisch codeur is verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de geldende codeer-richtlijnen en -wetgeving.

Type en Kenletter

Type ziekenhuis

De verpleegdagprijzen kunnen verschillend zijn per type ziekenhuis (verpleegdagprijzen ziekenhuizen).

Kenletter

Het kenletter (bedindex) is belangrijk voor:

Overzicht van de gebruikte kenletters voor de verschillende diensten. Met "kenletter van de dienst" wordt bedoeld de letter van het bed waarin de patiënt fysisch ligt.

Voor 1987 gebeurde de revalidatie in de R-, S- en V- diensten (respectievelijk diensten voor Revalidatie, Sanatoria, en langer Verblijf). De ziekenhuisdiensten met kenletter Sp werden opgericht in 1993 (KB van 12-10-1993, BS van 19-10-1993) als "gespecialiseerde dienst voor de behandeling en de revalidatie bestemd voor patiënten die getroffen zijn door cardiopulmonaire, neurologische, locomotorische en chronische aandoeningen". De index E, N of V van de S1-, S2-, S3-, S5- en S6-diensten verwijst nog naar de oorsprong van het bed (E-dienst, N-dienst voor intensieve neonatale zorgen, V-dienst voor langer Verblijf).

Brongegevens

De gegevens over de verantwoorde bedden zijn afkomstig van de FOD VVVL, tabellen erkende en verantwoorde bedden, ziekenhuis type A (acute diensten) en de bedindexen CD, E, G, M, NIC en HJR (dagziekenhuis). Enkel ziekenhuizen waarvan het erkenningsnummer gedurende de hele periode bestaat, worden verwerkt (jaar 1 tot en met jaar n).

Ziekenhuizen (BFM, FOD Volksgezondheid)
Registratiesystemen zorginstellingen (FOD Volksgezondheid)
Publicaties MZG (FOD Volksgezondheid)
Cijfers en rapporten (FOD Volksgezondheid)
Naar een gezond België
Budget Financiële Middelen (BFM)
Hervorming van de financiering dagziekenhuis vanaf 1 januari 2023 (FOD Volksgezondheid, 2 Dec. 2022)

Geoportaal van de Belgische federale instellingen
Geoportaal Brussel stad
Geoportaal Brussels gewest
Vlaams geoportaal
Géoportail de la Wallonie

Common Base Registry for HealthCare Actor (CoBRHA, eHealth)
CoBRHA Viewer (Vlaanderen)

R basics

The Comprehensive R Archive Network (CRAN mirror)
RStudio Desktop (Posit Software)
Choropleth maps with R - the Belgian edition

Copyright notice and disclaimer

The information contained in this website is for general information purposes only. All views expressed on this site are my own and do not represent the opinions of any entity whatsoever with which I have been, am now, or will be affiliated. The information is provided by me in good faith and while I endeavor to keep the information up to date and correct, I make no representations or warranties of any kind, express or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or related graphics contained on the website for any purpose. Any reliance you place on such information is therefore strictly at your own risk.
Any information on this website is provided in good faith but no warranty can be made for its accuracy. As this is a work in progress, it is still incomplete and even inaccurate. Although care has been taken in preparing the information contained in my webpages, I do not and cannot guarantee the accuracy thereof. Anyone using the information does so at their own risk and shall be deemed to indemnify me from any and all injury or damage arising from such use.

In no event shall I be liable for any loss or damage including without limitation, indirect or consequential loss or damage, or any loss or damage whatsoever arising from loss of data or profits arising out of, or in connection with, the use of this website.

Through this website you are able to link to other websites which are not under the my control. I have no control over the nature, content and availability of those sites. The inclusion of any links does not necessarily imply a recommendation or endorse the views expressed within them.

Every effort is made to keep the website up and running smoothly. However, I take no responsibility for, and will not be liable for, the website being temporarily unavailable due to technical issues beyond my control.

These webpages of course represent only personal interests, opinions and ideas and were created without a commercial goal. You may download, display, print and copy, any material at this website, in unaltered form only, for your personal use or for non-commercial use within your organization.
Should these webpages or portions of these webpages be used on any Internet or World Wide Web page or informational presentation, that a link back to this website (and where appropriate back to the source document) be established. Send a short notice by email when you copy these webpages, or part of it for your own use.
To the best of my knowledge, all graphics, text and other presentations not created by me on my webpages are in the public domain and freely available from various sources on the Internet or elsewhere and/or kindly provided by the owner.
If you notice something incorrect or have any questions, feel free to send me an email.

Top of page

As it takes a lot of time to keep the links updated, some may be outdated, keep me informed if you find outdated links (email address below).

The author of this web page is Peter Van Osta.

Email: pvosta{at}gmail{dot}com